Gezondheidspas Reizen
Basisvaccinaties
Tabel met vaccinaties en preventieve behandelingen
Specifieke vaccinaties
Andere preventive maatregelen
Gezond op reis
Bijzondere situaties
Goed om weten
Uw reisapotheek
Lijst van erkende vaccinatiecentra
 
 

GOED OM WETEN

Vermijd om u te laten scheren, een piercing en een tatouage: het scheermes of de naalden kunnen besmet zijn. Een besmet scheermes dat niet ontsmet werd kan virussen van bv. HIV en sommige vormen van hepatitis overbrengen.

Veiligheid: Informatie over onveiligheid (diefstallen, geweld, enz) en te nemen voorzorgsmaatregelen vindt u op www.diplomatie.belgium.be.

Illegale drugs en geneesmiddelen: Het bezit of het gebruik van illegale drugs en geneesmiddel met codeïne wordt in sommige landen zeer streng bestraft (gevangenisstraffen, soms zelfs de doodstraf).

wondverzorging: Wondinfecties komen heel veel voor in tropische landen. Vooral wondjes aan de voeten kunnen gemakkelijk besmet raken. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat elke verwonding, hoe klein ook, zorgvuldig uitgewassen en ontsmet moet worden. Om te voorkomen dat er kiemen in de wond komen en om de genezing te versnellen, wordt meestal aangeraden om de wond af te dekken. Gebruik voor uitgebreide wonden eventueel speciale wondbedekkers.

Reispas, verzekeringsdocumenten: Vergeet uw reispas niet (vraag, indien nodig, meerdere weken voor uw vertrek ook een visum).
Informeer bij uw ziekenfonds: de meeste ziekenfondsen betalen de vaccins voor reizigers gedeeltelijk terug. Sluit een reisverzekering af.

Elk kind een eigen reispas : Elk Belgisch kind dat alleen of onder begeleiding naar het buitenland reist, moet een individueel paspoort hebben, tenminste voor die landen waarvoor een paspoort vereist is. De toestemming van de ouders is vereist om een paspoort aan te vragen voor jongeren onder 18 jaar. Zelfs voor minderjarigen met een paspoort die alleen of vergezeld van één van de ouders reizen, is het aangewezen om hen een document te geven waarop de niet-meereizende ouder(s) de toelating geeft (geven) tot de reis. De handtekening(en) moet(en) gelegaliseerd worden door de gemeente.

Gezelschapsdieren :
Europese Unie (EU) : paspoort verplicht
Een paspoort en een identificatie via een elektronische chips of een tatoeage is verplicht voor huisdieren die met hun baasje meereizen naar een van de EU-lidstaten. Dit document moet voor katten, honden en fretten vermelden dat de dieren zijn gevaccineerd tegen hondsdolheid. Informeer vooraf bij uw veearts.
Landen buiten EU : Informeer bij de ambassade.
Opgelet! Gezelschapsdieren die uit sommige niet-EU-landen komen, kunnen hondsdolheid in ons land binnenbrengen. Ze mogen alleen onder stricte voorwaarden ingevoerd worden (voor meer info: FOD Volksgezondheid, www.health.fgov.be, ga naar “Dieren en Planten”, dan naar “Reizen met dieren”).

Actuele informatie over infectieziekten en over eventuele lokale epidemies is te vinden op de website van de WHO en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Zie meer informatie ook op de website van het Buitenlandse ZakenOmtrent Gezondheid vzw